Friday, December 24, 2010

bye2 utm

salam,...




lame gile aku offline blogging...sibuk menyiapkan tesis aku...kemas brg and so on..minggu yang meletihkan..tp sempat pegi jalan-jalan dengan family lagi tu..hoho..best!

tesis oh tesis!dah siap pun..akhirnya sempurna...

kalau ikut jam aku tulis entry ni,lagi beberapa jam je aku akan meninggalkan bumi johor ni..dah nak balik dan taktau bila nk datang balik...konvo kot..lama lagi tu...insyaALLAH mei 2011..hiks..


rasa sayu pun ada,sebab aku dah 4 taun duduk johor..selok-belok johor ni tau la jugak sikit-sikit...sob sob sob..tinggal member2 yang kenal sejak degree lagi,rasa macam tak kan datang sini dah..pelik-pelik la aku ni..
duduk utm ni,banyak betul dugaan,kenangan manis,pahit..dengan sesetengah orang yang memang buat aku kuciwa sampai taknak datang sini dah..plus aku first time bercinta kat sini jugak..hahaha...fail plak tu!not best betol..tapi experience..so,kena alami baru tau..


malas nak sembang panjang-panjang sini...tapi i'll missed this place n johor also...nice place tapi kos sara hidup?mak aiii....tinggi lagi dari kl...oh..sekarang misi utama,nak cari kerja..hoho..mintak2 murah la rezeki pas dapat master ni..nak jadi lecturer ke??ermm,,,,,pikir lame dulu.wish me luck okeyy..


tata!


p/s:sy akan merindui korang-korang semua...jaga diri okeh!


yang teristimewa,


Mata ini indah melihatmu
Rasa ini rasakan cintamu
Jiwa ini getarkan jiwamu
Jantung ini Detakkan Jantungmu



kepala orang takleh tunjuk..tunjuk kepala lutut saja,,,hahaha

Thursday, December 16, 2010

NI SAYE PUNYE GIVEAWAY FELLA!

salam..




kawan2 ape khabar?sehat ke?haha..harap-harapnya sehat la ye..
btw, ni entry pendek saje,,,tak nak borak banyak-banyak..sebab tengah struggle siapkan thesis utk final binding..uuuuu....tension la jugak,,tapi sempat lagi kot update entry baru kat blog..hampehhh..MySpace
cik anis dah kena tag dengan cik monster la pulak...adehh...buat jela..baru masuk giveaway..ni masuk lagi..tak nampak mcm tamak kan?kihkihkih...


cik qaqa ni buat satu giveaway yang memerlukan setiap contestant bagi satu nama untuk giveaway nye,,pikir punye pikir,,tengok nama yang orang lain bagi,..cik anis rasa cik anis bagi satu nama yang ringkas je,,sebab semua nya dah bagi nama yang comel+malatoppss punye kan..ala,harapan nak menang tu tipis je..tengok peserta pun dah gerun..adehh...MySpace akhirnya nama yang cik anis pilih adalah...NI SAYE PUNYE GIVEAWAY FELLA!


pastu kena tag 3 org member,jadi pilihannya adalah...teng teng teng!


erm,,rasanya takde pape dah kot nak cakap..just hepi dapat join giveaway nie..ape ye hadiahnye??katenye suprise kan..nak tauuu!hehe...

Friday, December 10, 2010

friends giveaway

salam..

belek2 shout aku,,ade sorang ni ajak join GA die..ni first GA die katenye..Friends Giveaway by NADRATUL SYAZWANA..syarat2 pun rasa tak berat sangat...hadiah die pun ok je..topup RM5..sebab cik nadratul ni masih student lagi..join utk try luck je kan...ade,adela,takde,its ok,,hehehe...cik anis join ye nadratul..ni kiranya GA aku yg first la..:)


syarat2:

1.wajib jadi follower blog die...ni link nya.SETTLE!

2. 1 entry pasal giveaway ni..SETTLE!

3. letak banner atas entry.link kan sekali.sidebar tak perlu.SETTLE

4. tag seorang rakan anda.pastikan rakan anda tau dia ditag.SETTLE!
saya tag yat

5. tinggalkan link pada komen entry ni dan ID followernya.SETTLE!

hadiah die??
3 orang pemenang bertuah,,yang akan dapat topup sorang RM5 dari cik nadratul.die pilih manual je,contest end 10/01/2011.

yang lain,joinla jugak ye!

hadiah dari yat..award ketiga ^.^

salam hari jumaat...


sempena  penghulu segala hari ni, usha2 blog kejap..rupanya dapat award dari yat,,wahhh,,,nice blog award..selalunya kalau aku dapat award,mesti aku rasa tak layak,,sebab member2 punya blog lagi best..huhu..walaubagaimanapun, dah orang bagi,kecik tapak tangan, nyiru hamba tadahkan...sastera la pulak kita kann...gagaga!terima kasih yat,bagi akak award ni..




questions to be answered!!

http://mynameisyat.blogspot.com di mata korang?berikan pendapat jujur
-penulis blog aka pemberi award ni my junior..even takdela kenal lame tapi die cam ok2,,dan blognye pun simple..suke blog yang simple..tapi memang nice je tengok,,kena la ngn award ni..update la selalu ye!

Nama blog korang dan nape letak nama tue?
-hujan rintik-rintik..punya la lama nak dapat ilham letak nama ape,,last2 masa hujan,aku dapat nma ni,,sebab aku sangat suka hujan..sejuk,boleh menenangkan..


5 perkara yang korang suka
-kaler hijau
-baca novels..nampak 's' kt situ..plural maksud nya dalam kuantiti yg banyak 
-makan masakan puan mama
-tengok tv..saya seorang couch potato..kikiki..
-makan angin@jalan-jalan

5 perkara yang korang benci
-lambat/lewat
-buat bende 2 kali
-tesis
-orang yang suka sakitkan hati aku
-talam dua muka


tagged award


wokehhh..settle!

Thursday, December 9, 2010

kene tag la pulak...

salam..


helooo malaysiaaa!!haha..macam best la pulak kan cakap camtu..teringin,,,bajet2 artis sat..ok gak kan??
korang camne?sehat ke?sakit demam ke?yang tgh diet da kurus ke?yang lapar da makan ke?arghhh..cik anis dah start membebel dah..takmau2..bukan nak membebel kannn....soryy...


malas cite panjang2..entry ni tengok tajuk pun tau kan..cik anis dah kene tag la pulak..dengan encik ali..pasal 25 random things about you apetah,,meh nak jawab..rasanya yat pun penah tag jugak dengan soalan ni..kira sekalikan jela ye ..banyaknye 25..gagagagaga!!

Once you have been tagged, you are supposed to write a note with 25 random things, facts or goals about you. In the end, choose 25 people to be tagged. You have to tag the person who tags you. If I tag you, it's because I want to know you more. 


1. aku secara xrasminya dah habis projek master biotechnology aku ni,tapi ade keje2 lagi kene buat,,,sampai bila pun aku xtau..huhu..cedey2..kena dera!!


2. aku rasa aku seorang yang manja,tak banyak pun adela sikit..taktaula pulak..pendapat member2 yang kenal aku..hehe..(statement ini penuh dengan perasan !)


3. aku anak sulung dari tiga beradik,dan satu-satunya anak perempuan..see!sebab tu la aku cakap aku manja..manja dengan parents la..lepas tu duduk jauh dari family,lagila dimanjai kan...ye tak?


4. student UTM sanjungan bangsa..lame dah duduk sini,sampai naik jemu dan bosan..confirm2 la aku xrindu dengan u aku ni..


5. kaler feveret aku hijau..sangat suke hijau..kalau ade barang kaler hijau,banyak benda hijau dalam hidup aku..orang cakap perempuan yang suke hijau,SUBUR!hahaha..so,leh dpat banyak baby la ni kan?hahaha...gatai nooo...


6. tengah mengambil lesen keta,ada L sejak setaun lepas..haha..entah bile nak sambung..


7. anak jati negeri singa utara!negeri perlis......singa utara!


8. besday aku 30/12 ni..nak dekat dah..sesape nk bagi hadiah,boleh ler..hehehe


9. suka makan,makan,makan dan makan..tapi berat susah nak turun..


10. suka jalan2..memang kaki jalan,,buktinya,aku ada dua tahi lalat dekat jari kaki..macam teka makna disebalik tahi lalat pulak..


11. pernak jatuh parit masa kecik2..sebab main masak-masak atas titi..padan muka..


12.suka petua2 dulu-dulu..ikut je apa mak aku buat..nature's the best..


13.sangat suka kasut..biasala..perempuan kan..


14. sangat sensitif,mudah merajuk,cepat terasa..


15. aku sangat mementingkan masa...even kadang2 aku ade gak lewat..tapi memang xleh tolerate dengan kelewatan..nahi kabhi nahi..


16. rapat dengan arwah tok aku..sebab tok aku bela aku dari kecik sampai besaq..tapi die dah pergi time aku darjah 5..sedih sangat..


17. lagi suka rumah kampung dari perumahan..sebab boleh ke hulu-ke hilir tanpa rasa jemu..


18. amat sukakan sawah bendang,masuk hutan,masuk semak-samun..bende-bende yang bukan konkrit la..tambah2 bila pergi bendang ayah..best oo..


19. kaki hindustan..aku peminat shah rukh khan..haha..sekarang ni orang dah tak minat cite hindustan,tapi aku minat..kalau movie srk,mostly aku mesti nangis..rasa cm bengong pun ade,,haha..


20. suka cite p ramlee...kebanyakan cite die aku suke..dah boleh hafal dialog2 die semua..sebab dari kecik aku tengok cite die..dah dididik kot..


21. suka membaca tak kisah ape especially novel dan surat khabar.


22. seorang yang suka berkawan..kawan ramai-ramai baru best


23. banyak cakap dan kuat membebel


24.kurang sabar,kalau aku marah lebih suka berdiam diri


25. last dah!penatnye la buat benda tag ni..haha..last sekali,aku tak suka labwork!




akhirnya dah habis 25 perkara tentang aku..penat buat,ada orang nak baca ke?haha..peduli ape..buat jela,dah orang suruh..ermm,,tak banyak yang aku ceritakan..sebab tak tau nak cerita ape..ni cuma yang luaran,dalaman banyak lagi yang tersirat...biarlah rahsiaaaaa....macam dato siti la pulakkk..hahahaha!


kene tag orang pulak..


ni semua intan terpilih yang akan menghiasi entry diorang dengan tag ni..hopefully laa..haha..

ali
nard kecik
mia 


arghh..penat la tag ni..banyak ni cukupla kot...huhu..


adiosss!

Sunday, December 5, 2010

desaru lagi??

salam..


lame gile kot aku tak update blog..masalah banyak sangat sekarang ni..dengan nak thesis..aish...nak siapkan satu thesis pun susah..benci betul..takpe2,dilarang merungut..nak habis dah kan??ekekeke....jangan jeles especially cik monster,i balik rumah dulu yepp...bubyee...MySpace

ni cerita lain,malas nak cerita,,,esok-esokla...ni nak cerita pasal kami satu lab pergi bbq (kononnye la) dekat Desaru (saje pilih sana..nak main ombak lagila tu..elehhh)...tujuannya nak meraikan budak2 yang nak grad iaitu cik anis dan pn una..2,3 hari sibuk organize..yang peliknya,org yang diraikan yang sibuk bagai nak rak beli barang bbq,event organizer,si budak helmi tak berapa nak involve...oikkkk,ini mana aci..haha..tapi malas nak berkira,,nanti nak isi perut masing2 jugak..apedehal kan?

beli punya beli,dah siap nak bertolak,konvoi 2 keta dengan 3 org hero remaja fbb..herola sangat kannnn....kahkahkah..bangun lambat,peratus kemacho-an hero diturunkan tinggal 70% sudeyyy...penat akak-akak comel tggu..apedaa...

sampai sana,tak sangka ambik masa 1 jam stgh je,dulu sampai 2 jam..lepas membbq-kan diri,melantak sikit2,main asap sikit,masing2 terjun dalam air tinggal hero2 shy-shy cat nak mandi...boleh jadi pak guard jaga kitorang pulak..haha..

ombak sangat besar,hampir melemaskan cik fiza,tapi dapat diselamatkan..syukur2...lepak2,camwhoring kejap,blah...kul 9 mlm sampai dengan kepenatan yang amat..tapi very the bestla,,,thanks everyone,,,best jadi orang yang diraikan...like2!!sayang korang,,nanti mesti rindu,,MySpace
rindu korang je,utm takkk...

kite semua enjoy!



p/s:pic ni serupa je ngn cik monster punye..hahaha...well,kite sama2 pegi kan?kan?cik monster...heee..

Thursday, November 25, 2010

lagu negeri..


salam,,



lagu negeri..korang ingat tak lagu negeri korang,yang korang nyanyi time sekolah dolu-dolu??
tetiba rasa macam nak buat entry ni sebabkan perbualan aku dengan kak sya n cik ermi..
masa tu on the way nak pegi kip mart...musim hari keputeraan sultan johor,jadi adela banner yang menghiasi jalanraya sepanjang johor bharu ni..

tiba-tiba kak sya nyanyi lagu negeri johor..

k sya:(lalalalala...aku xtau lagu johor camne..sori)....akak nyanyi lagu negeri johor,kan dulu sekolah kat johor..

otak aku tetibaterpikir lagu negeri indera kayangan..

......................

..........

......

....

otak masih xdapat recall lagu negeri perlis camne..
cess!!marah diri sendiri!

aku:saya xingat lagu perlis camne la akak..
MySpace
lama pikir,,
ilham dah dtg sikit2..
aminn,,,aminn....ya rabajalilll...
tiba2 sambung dengan rahmat bahagia tuhan kurniakan....
tu dah masuk lagu negaraku..adehh...tension kejap..camne boleh lupa nie?
camne nk ngaku anak watan perlis camni..lagu negeri boleh lupa?xpatut..xpatut..
padahal dekat fb anak perlis, punyala dok cakap bangga jadi rakyat perlis...termalu pulak...huhu..

sampai kat bilik pun masih terpikir lagi lagu perlis camne..akhirnya..dapat ilham time tengah duduk dalam toilet..

akhirnyaaa!!!MySpace
amin amin ya Rabaljalil
doa hamba yang sangat zalil
tinggikan daulat serta adil
kekal perintah jamalullail

p/s:itulah padahnye kalau dah lama keluar dari negeri sendiri...semua dah lupa.huu...rasa macam curang dengan negeri sendiri..ampun tuanku..MySpace

credit to encik google..

Saturday, November 20, 2010

A.W.A.R.D. from izzati

salam,,

cik anis baru balik ke bumi johor..setelah berhari-raya di rumah,,,wah,,best nye..sebab dapat makan pekasam yang mak buat...uish,,mak aku cakap pekasam ayaq bah..haha..sebab ikannya adik aku tangkap time banjir hari tu...tapi sedap giler..pagi pekasam,petang pekasam,malam pun pekasam..darah tinggi la aku camni..sebab ikan tu masin kotttt!tapi sangat puas tau...hepiii.

dah balik ni,baru nk tunaikan janji dr cik izzati kite ni...suh akak anis accept award dan buat tag,,adehh,,,da janji kan,,ni kira qada balikla ye..hehehe..sori,lambat.

cik anis dapat award beautiful blogger..nk gelak pun ada,nk perasan pun ada,tapi rasa kelakar sbb rasa xlayak tapi orang da bagi...sila bersyukur okeh..hehehe..thanks izzati syg!next..mari buattttttt.....




2) tag 15 bloggers yang awesome dan blog diorang best!


10 jer,,xlarat dah...huhu..yang lain2 pun blh jugak ambik award ni..bukan yang ditag saje..ambikla tanpa segan-silu..hehehe..

3)tell 7 hell (ikutkan izzati jadik heaven,tapi aku ambik dua2) things about yourself..

-cik anis belajar dekat johor.lagi 2 minggu dah nak habiskan master nye..
-sangat mementingkan ketepatan masa...xsuke tgk org lambat..masa itu emas kan....
-suke membebel..haha...nature aku yang amat xdisukai kawan2..
-asal dari bumi indera kayangan...walaupun kecik,perlis memang best!saya sayang negeri saya...yipeee...
-3 adik beradik,,sulung dan satu2nya perempuan..
-bila marah,akan diam saja...kalau xdiam,lagi teruk penangannnya..
-last but not least...sy suke berblogging.suke dapat kawan baru...*wink*

itu saja...so,izzati,camne?da tunai kan janji..hehehe..thanks bagi akk award ni,,,rasa cam xde ape pn,blog akak pun xfancy2 mcm orang lain,,tp akk still suke sebab izzati bagi kat akak,,syukran many-many...;)

Sunday, November 14, 2010

kini bersiaran secara langsung dari PERLIS

salam,,


korang sehat?cik anis sehat jugak,,lama xupdate sebab ape?tgk tajuk..haa..balik kampung..ni pun curi2 masa kejap je online..cik anis balik hari khamis mlm aritu..ke kampung halaman yang sedang dilanda kebanjiran...baru plan2 nk main air banjir..adehhh..suma dah ok,rakyat jelata pun da mula keluar mencari rezeki balik..alhamdulillah..rumah pun ok..still ada kat situ,tak hanyut lagi..hehehe..tapi,melepas la nak menangkap ikan dekat umah,main air sawah..huhu..tapi syukur jugak..semua selamat.

cik anis balik terkejar2...patutnye nk kne submit final draft utk examiner..tapi macam2 bende gile jadi...balik pun macam pelarian,,haha..nasib baik kak sya n cik mimi tolong..sangat2 la berterima kasih,,,sayang korang la..huhu..puan una pun terharu sangat2..pasal draf tu,,memang agak xbetul sangat..xtaula examiner nak bagi markah ape..risau je xdpt grad..padehal dah viva...cedey2..

sepanjang minggu ni xde update kot dari cik anis..sebab nak ber'hiatus' di rumah..emm,,nanti da kembali ke bumi johorean tu,,cik anis blogwalking blog korang2 semua eh...papaiiii....^.^

Thursday, November 11, 2010

ZARINI...YOU'RE NOW 23!!YIPEE!!

salam,,

today entry khas for my janda..kikiki..bukanla..die ni ex-rumet aku (ex-rumet aku sume aku pggil janda..haha)..time 1st year kt utm,,die la yg aku kenal 1st time menapak kt menara gading ni..11/11/10 ni besday die yg ke-23..tarikh xbape nk cntik..tggu next year okesh..hehe..

sedikit pasal zarini ni...macam2 paggilan tuk die..kitorang panggil mekja,zaza,nini dan mekni..tp aku suke panggil mekja..die org gold sand,klate..jd mmg patutla ade mek kt depan tu kan..hehe..

mekja is super cute n super baik..die pandai masak,mengemas umah, rajin,,jadi silala amik die sbg calon isteri,,haha,,sori mekja,sy promote awk kt sini,,dah lama kami kawan,,sejak 1st year SSG,smpi master dan hope sampai ke akhir hayat ye mekja..mekja suke emo,kadang2 die emo,n marah2 orang,tapi kami sume da paham die macam mane,dan macam mane pn,kami tetap sayang die..stay the way u are,,ok..last year ade suprise party tuk awk,,dr kitorang,,dis year semua dah miskin..jadi xde suprise dah,,but sy buat special entry ni kire blh buat awk sengih2 sampi nampak taik gigi x?haha...boleh la yer?

zarini,
saya penah nangis depan awk,ketawa depan awak,kutuk2 awak,kenakan awak,tampar2,buli2,(cam nk nagis lak ckp cmni..huhu),tp ape sy buat kompem awk akan ingt smpi bila2 kan,,sebab awk kan sayang saya..heee...MySpaceterima kasih atas segalanya..doa sy hanya yg terbaik tuk awak..


last but not least...mestila besday wish sy kn?kn?

selamat hari jadi,selamat hari jadi,selamat hari jadi zarini,selamat hari jadiiiii...tiup lilin cepatt..(imagine je boleh??) semoga awk sehat sentosa, hepi2 selalu...cepat2 habiskan master,nti sy dtg konvo awk..sayang awk smpi bila2..ukhwah fillah abadan abada...MySpaceMySpace

p/s:awk dpt the first honour 1 entry besday kt blog sy tau...sila blnje kepsi pasni..haha..gurau jekk...MySpace



ni time last year besday zarini..
MySpace

Saturday, November 6, 2010

AIR TERJUN KOTA TINGGI-051110

salam...

hai hai hai!seperti tajuk di atas,entry ini menjurus ke arah topik berjalan2..hehe..g mandi air terjun...weeee..seronok yg amat..aii, mentang2 la kan dah 90%nk menamatkan zmn studi..g enjoy habis-habisan la ye..masa raya deepavali, kitorg pn cuti,amik masa la jugak kn,,bukn tuk raya skali,tp tuk g ronggeng2 lah...tentatif perjalanan spt berikut:

masa:jumaat,8.45 pg-8.00 mlm
tempat:air terjun kota tinggi,kota tinggi,johoreyyy
participant:cik anis,cik mimi,cik kak sya dan cik/puan-to-be nafizah (4 org saja)

perjalanan dimulakan dgn bismillah..dan bacaan doa oleh bakal puan..hehe..nk jd bini org, kenala tnjuk cth baik kt kitorg yg bujang senang nie..hehe..mula2,gi beli sarapan merangkap lunch sbb dlm tu no outside food,dan food dlm tu mahal2..so bungkus nasik lemak,seludup dlm beg je,senang..perjalanan lebih kurg dlm sejam stgh..10 lebih kami dh smpi..kalau dr utm,xleh jamak,sbb xcukup 2 marhalah tau..dlm 60 km lebih je jaraknya dr jb.xla jauh..

dh sampai.byrn masuk rm10 sekepala..klo bdn satu,kepala dua,err,,xtau kira cmne,,nk kira bdn ke kepala..tp xde kannnn?kecuali special kes je...huhuhu..cmpur kete,rm 5..pemegang mykad dpt sorg rm7.50..total up..rm33 saje..bkn rm45..masuk dlm parking,tukar baju..terus gedebushh..jd katak berendam dlm air..smlm agk rmila ..family,yg belum berfamily tp mcm ada gaya nk berfamily (kapel la tu),yg soft2 (laki yg sopan2-bdk tarian kot-dok menari dlm air-apedaaa),singaporean,bangladeshian,vietnamesian,org india pn(xraya ka??),org cina..mcm2..1 mesia la katekan...hahaha...ade pelampung..blh sewa,yg besar n kecik..dekat situ air terjun die best la..kitorg duduk bwh air terjun tu..fuhhh!mmg terapi minda,,ilang sume sakit2 kepala..dok bertapa bwh tu lame jugak...air die sejukkk..plus ade ikan2 yg berenang dekat kaki..blh tangkap lg ikan tu..kitorg dpt anak ikan je..yg besar cepat sgt lari,xsempat.tp hati2,batu2 licin,,aku tergelincir,dpt souvenir luka satu..huhu..

lps dah mandi,aku,mimi n nafizah pnjat nek ats..tgk air terjun yg kt puncak tu,ya ALLAH..yg tu mmg cantik..ikan dkt situ besar2,air jernih,,tp xleh mndi sbb dlm sikit..takut lemas ke ape..dlm pada itu,ade jugakla kapel2 yg mandi-manda smbil buat aksi private..bengong!aku nk je amik gmba pastu letak lam tenet..tp nk tgk pn segan,,apetah nk amik gmba..tp syg,dorg xsegan...dlm hati terfikir,kalau dh yg pempuan tu bg semua dkt laki tu,ape lagi yg tinggl dekat die utk suami die nanti?sayang seribu kali sayang...dpt saki-baki je...astaghfirullah..bt malu je,,tpt rekreasi jd tpt maksiat..*sigh*

kami balik dlm pkul 5 lebih,,singgah solat kejap,mkn,smpi utm dalam kul 8..letih..

ni gmba2 yg kitorg sempat snap time ade kat sana...enjoyy!that place mmg best.thanks for the moments.like2..



niela air terjun yg ats skali tu.yg kitorg panjat naik tu.mmg superb!ade lg ats..tp dah xleh naik..

tempat release sakit kepala..tahan kepala bwh deruan air terjun..besttt!rmi kan manusia???

mereka yg ikut skali..

ngokngekkkss!


aku suka pic ni..sebb nmpk titis2 air dekat bunga tu...



ni tpt utk mandi jugak,,dlm sikit,,abaikan yg tgh melayan perasaan tu..hehe

p/s:da pandi edit pic nie..thanks to k wahida..hehehe...*wink*

Wednesday, November 3, 2010

tokek oooo tokek!!

salam...


cuba tgk tajuk nie..ahhaaaaa...pasal menatang tokek..hehe..tau tak apadia?penah jumpa?kalau penah,sila kontek sy..nak jugak sekoq dua..hehe..bulih buat duit ni...

nak kata heboh psl menatang ni xdakla sgt..tp heboh dikalangan yang tau ja la..pasal menatang ni..

dia ni kiranya binatang yg most wanted la nk habaq mai..pakat dok berebut la..keluar masuk utan, masuk gua..semata-mata nak cari menatang ni ja..termasuk la encik cendawanku..smlm balik dr pahang sebab p amik menatang ni dpt sepasang dkt utan pahang tu..rajin sungguh masuk utan..xckp kt aku lak tuu..huh..kdg2 smpi ke indonesia psl menatang ni ja..dan bulih pulak dia letak nama aku dekat tokek tu..cess..sekoq nama aku,sekoq nama dia..xdak keja punya orang..

sebab apa tah org sanggup dok p cari menatang ni?haaa..sebab dia mahai..encik cendawanku mencari gak tokek ni..sebab kalau dpt yg 300gm ke atas,lehla dlm 25 ribu..huish..byk tuu..sapa xmau kn..senang2 ja..tangkap cicak sekoq..leh 25 ribu..

en cendawan kata org nk air liur dgn organ dia..buat ubat..kajian cakap daging dia blh menyebabkn "cell apoptosis"..cewahhh...ikut term biologi aku, cell apoptosis ni kiranya mcm programme cell death.,,jd utk treatment cancer..akn mnyebabkn cancer cell tu mati dgn sendirinya..itula jugak sbhg dr projek master aku skrg ni,,hahaha,,,ok2,back to topic eberibodi..

maknanya valuable yg amatla...pnah en cendawan mntk tlg abah aku cari..tp last2 mmbe abah aku xjd jual dkt dia..sbb harga yg dtawarkn murah sgt..la ni dia sibuk dok cri sndri la..

akhir kata:sapa2 ada jumpa tokek tu..sila bgtau aku..leh mengkayakan en cendawan..kih3..lehla nego2...nk jual berapa..tp mesti ikut berat okehh...



ni la menatang cicak tokek tu..kalau penah nmpk..bunyi dia sgt comeyy..asyik sebut tokek,tokek ja..hehe..cantik kan?


p/s:tokek jugak utk meningkatkn stamina lelaki2..ehem2..en cendawan xmkn kot cicak ni..haha..tolong jgn mkn cicak okeyy.satgi jd cicak plak.cik anis dont like cicakman..haha..

akhirnyaaa....berakhir jugakkk

hari ni...2/11/2010..tarikh yg penting dlm kehidupan aku sbg student...final viva aku pukul 8.30 pagi td!!!



bgn tido.mandi.setiap langkah yang aku pijak utk pergi viva rasa mcm syahdu sgt..mcm aku mmg nk buat satu bnda penting yang menentukan hala tuju study aku ni..takut sgt,,,dhla smlm dok sibuk pasal SPSS tuk analysis data..smpi termimpi2..data aku berubah la apela...upenye aku bgn subuh, xde pape pn..mmg hebat la penangan viva ni..last n final kot...ofkos la sgt sgt sgt penting..huhuhu..

pape pn..alhamdulillah,aku da berjaya harungi..even ade soklan dr examiner yg xok sgt jwpn nye aku jwb..still aku lega..rasa cm segala beban da lepas..ringan je...mintak2 semua ok,,n aku leh graduate sem depan..yeah!!

lepas je viva, ptg trus g beli tiket balik raya haji..even keadaan kt kpg dlm kebanjiran skng ni..still aku nk balik..nk rilek2...mama, abah,tunggu kakak balik eh!!tp sebelum tu kne hantar full draft dulu..adehhh..kne keep on writing la ni...xpe, rilek jap..tgk muvie duluuuu...hohohoho...

MySpace


g enjoy dulu!!

Sunday, October 24, 2010

MELAKA-16.10.2010

kan aku penah ckp aku ade g melaka weekend aritu..kire ni entry qada la,,haha..ade ke ayat tu?lantakla..

mulanya nak g n9,jelebu..teman k sya g wedding member die,,alih2..xjd g wedding..g melaka..with cik mimi n cik fizah..at the same time, antar cik sayang balik soaking stone a.k.a batu berendam..

kitorg smpi dah tgh hari la jugak..panas gile bumi hang tuah ni..buat org sentiasa haus je..huhu..first stop kitorg taman buaya..biasala kanak2 riang,,,g tgk buaya la..bestttt...tgk predator yg mcm cicak besar..tp bukan tokek gergasi ok!

buaya sbnrnya nampak je slow..tp bile die nk mkn..die sgt pantas..kebetulan time tu org tgh bg buaya2 tu lunch..dapatla tgk kerakusan buaya mkn ayam busuk..wekkk!

dah panas sgt..kami sambung la lagi perjalanan..pegi jusco baru..sebelah tesco tu..teman k sya shopping-mopping...aku xde la beli belah sgt,sempat beli purse satu..cik fizah n k sya beli la jugak..gi makan,melepak,round2 dua tiga das dlm tu...pusing2 smpi naik pening....then,move on..to banda hilir..

on the way..cari2 jalan...almost sesat..dptla hidayah berkat daya ingatan cik anis psl sebatang jalan menghala ke banda hilir...we found our way!on the way..singgah tepi pantai situ..tanjung bidara eh?ntah ape name..dekat ngn tapak eye on malaysia tu..tpt org main layang2..best..suasana laut..if ade baca previous2 post aku..aku ade ckp aku suka laut...ape lagi..masing2 melayan perasaan la dh tepi pantai kan...ombak menghempas batu..bedebushhhh!!

dalam keramaian itu..rmi jugak kapel2 yg membuat aksi kurang sopan..oh,mereka semakin berani or xtau malu??either one la kot..huhu..terlopong kami seketika..adehh..tambah dosa,,cepat2..palingkan muka tanda keseganan..hehe..lebih baik trus dgn aktiviti hayati keindahan sunset..
malam?suasana amatla romantika obsession kot sekitar jonker walk tu..tepi sungai melaka tu...syahdu je rasa...g jalan kt jonker walk,,sempat beli key chain seketul..then off to jb..

trip yg singkat..letih yg amat..paling letih k sya la...drive sorang2..huhu..anyway..thanks akak for the journey...^^



org main layang-layang..



aku dgn seorang dr kami..hehe..identiti beliau dirahsiakn ats permintaan


ni cicak kobeng besar!!tgkla kami yang ganas2 ni..sila takut dgn kami ok!

gmbr xbyk,,sbb memory full..tension je..lynla sekeping dua ni buat tatapan peminat di luar sana!ahakss..aiseh,terasa gedik bila sebut perkataan tu...=p

Friday, October 22, 2010

takde pape

huish..lame bebenor sakitnye...seminggu..akhirnya aku pulih,yes!yes!silap2..patutnya alhamdulillah..hehe..terover excited...

sepeninggalan aku ni..ade sape2 yg lain sakit?xde?baguih!

td tgh baring2..hantar msg dekat kwn lama "cikgu"..lama xberbual..last time die kol sebulan lepas..time aku sibuk2 usha shawl kt pesta konvo..sebok je nk ganggu ketenteraman aku masa tu,,xbest lgsg..haha..sian ko.,aku xlayan sgt..padan muka..

hari ni hantar msg "salam,btpe?"
die reply "wkslm.jap eh.nak solat."
org nk solat..xpe..bg peluang..
...
....
.....
trutt!trutt! (eee...ringtone lame..aku pki bunyi ring2 jer)hehe

lame jugak la kami sembang...die da lame xkol..cikgu bizi memanjang,katanya sibuk bebudak dh nk exam akhir tahun,,padehal duk utan pahang tu je,,dhla xon9..jnji mau dtg konvo utm..cess..aku menanti utk paw beliau tp xdiberi peluang pulak,,,adehh..kami cerita-ceriti macam2..best jugak,,dgn die aku sembang merepek2 pn boleh..tp km bestfren jer..haha..no skandal2 ok,,cuma td aku suka ngarut2...kadang2 gurauan aku berbaur semacam jer,,tp kami maintain je..no feeling2..td, tgh koling2,asyik putus2 je,die ckp sbb fon die rosak,,jd die nk beli baru..

cikgu:fon aku rosakla...
aku:belila baru..ko kn ade byk duit..hehe
cikgu:tu la..member2 aku suh beli iphone la macam2 la..
aku:eleh,,ko g beli yg murah2 je..iphone mahal2 btpe..ko bkn ade awek pn!!hahaha!!
cikgu:hahahahahahaha!!ko mengata aku xingat eh!
aku:ye la,,tp betul ape..haha!
cikgu:ala..tp aku boleh je nak beli..aku ade je duit..
aku:cehh...nak belagak kaya!benci aku!
cikgu:gelak lagi..dan lagi..

(byk gelak kan?)

kisah cikgu yang skandal ade sorg,awek belum ada lg...tp aku suke ngusik beliau dgn status xde awek die tuu...katanya belum sedia..ceh!propa je tuuuu!!

cikgu..lame xborak ngn ko..aritu dh ko merajuk ngn aku..haha..seb baik dh ok..bile mau dtg johor ni?nak habiskn duit ko...cepat sebelum aku fly from negeri darul ta'zim ni...^^



rasa mcm susah nk jd diri sendri dlm blog ni
xtau knape..mungkin terbawa2 dgn cara lain..mungkin byk pengaruh luar membatasi..
nak cubalah lepas ni!
oh diri,,tunjukkanla dirimu..



Tuesday, October 19, 2010

..currently on medication...

rasenye cam da berminggu kot xngadap blog aku ni,,haha,,kesian die,,ape nk buat,,keje aku dekat lab berlambak2..pegi kul 10pg,balik kul 6ptg, kul 8 mlm pegi balik,balik kul 6pgi...rutin yg amat2 la memenatkan,,nk ngadap blog pn cam nk xnk je...katil memanggil2,,baju xberlipat,bersepah sana-sini..gilek la,,what a crazy week i had last time,,and more to go..huhu...

last weekend, cadangnya mau lari dr belenggu lab dan kerja2 yg ada..n menjadi peneman kehormat k sya dgn cik mimi dan cik fizah...we made a trip to malacca!tp skang xde energy nk cite psl melaka..later k..haha..quite a nice trip..

ok!proceed,,seperti tajuk di atas,huhu..sang penulis sdg mendapat rawatan utk gastrik,,mak aii..ni first time aku kne..actually time pegi melaka dah angin2 bdn,,tp aku ingt biase2 je,,ahad sakit2,,isnin mmg bdn dah terbongkok2..xleh berjln.,,even sakit,still pegi lab ok..ish2,,devoted sungguh aku dgn lab tu...last2..mmbe ckp probably gastrik..so..ajak memey pegi pusat kesihatan...confirm GASTRIK..ikutkn kata dr,aku mebi kne gastrik sbb stress..aku pikir2 mungkin sbb aku terlampau sibuk dgn lab,,xambil kesah psl kesihatan aku,,,dptla ubat 2,3 jenis..so,skang tgh on medication la...jadi..sorila,,xde cite dr aku buat masa ni...ala..cite aku bkn best pn,,haha..(ayat nk sedapkan ati..)

ok la..nak rehat2..doakan aku cepat sembuh eh..papaiii...


Saturday, October 9, 2010

first time nih..*weeee*

suke kasut yg ade heels..tp yg itam ni pun oklaa..kui3..

salam...selamat pagi..



dah lame xon blog..maryani junior tersyg ni bg msg kt chatbox..jeng jeng jeng!!akk dapt award..hehe..cam pelik lak..award blogwalking lak tu...i never think i'd deserve that yani..hehe..sempat lg berdrama tuu..tp da org bagi,,amik jela...a billion thanks!yippeee!!(mcm budak2 la pulak)haha..tp xpe..name pn first time kan..=D

okeh,,continue...men jwb2 soklan..

Apa yang bermain di fikiran anda??
nk keluar pegi jusco japgi...byr bil broadband..huhuhu

Apakah nama samaran anda??
Anis

Senaraikan 3 org yang anda sayang
Abah
Mama
sape eh?tpt ke 3 susahla nk isi...xleh nk bg ranking utk semua org..yg penting sy syg semuaaaa...

Panggilan untuk si dia
pakcik,encik cendawan,encik pkwe..ikut suka hati aku je..main taram,,kih3

Hadiah yang paling diimpikan dari si dia
ade satu bnde ni..yg aku teringin sgt2...hadiah2 lain dpt ranking no 2 la..yg ni..aku nk sbg simpanan..sebuah buku utk aku..hehe..

Blog mana yang paling anda suka jenguk?
Blog yang gila2..ade satu blog ni...die ade geng2 die,,otak masing2 mmg gila2..haha..tp kelakar..sgt..aku jdik silent reader je,,xpenah follow dorg pn,,

Tag pada 15 rakan blogger anda
kenape kene 15?byknyaa..adehh...

dah2..xlarat..hehe...korg amikla yeee...iklhas dr aku...take care!

Thursday, October 7, 2010

petua dulu-dulu edisi mak saye

salam..

kebizian melanda..dgn keje2 lab..letih aku...dlm seminggu ni..asyik ulang-alik lab,,tido kul 6 pagi..siang mlm lab je..bilik pn bersepah,,xsempat kemas..huhu..pasal rambut gatal aritu,lepas aku tulis tu,,xpasal2 aku dpt penyakit rmbut gatal tu,,,punyela gatal..tilik punye tilik..upanya uban baru nk tumbuh,,adehh...mesti sbb stress ni.adela 3,4 helai..nk je cabut..tapi mengenangkan xboleh..tahan jela..gatalnya mcm nak g cukur je rambut..bia botak,,boleh x?hahaha...ngok ngek!tp aku pki tdg,bkn org tau pn klo botak ye x?=p

xpela2,ckp psl rambut nie,,aku teringat petua2 yang org dulu2 amalkan tuu..korg sure tau kn..mesti penah baca tang mana2 kn?petua ini la,itu la..dlm majalah2 pn ada..ni aku nk share petua dr mak aku,,yang aku pun xtau..sebab mak aku ni,,mmg jenis xsuka pegi klinik,hospital,,xsuka ubat..katanya bahaya...bhn kimia yg masuk dlm bdn,,padahal ank die hari2 main ngn chemicals..adehh...mak aku suka pakai petua org dulu2..byk gak yg die amalkan..mungkin korg penah dgr..klo penah,xpe..klo belum,mgkin blh try?hehe..reminder:try at ur own risk la ok..hehe

oklah,ada la beberapa,meh aku listkn...
  • utk melebatkan rambut,menghitamkan...bg licin,berkilat..cmtula...
korang kupas kelapa tua,dekat isi die slalunya ada mcm ape eh dlm tu..aku pggil "kumboi" sbb org utara pggil cmtu..yg tu blh mkn,sedap..rasa die manis2 sbb air kelapa meresap dlmnya,lebut mcm span,,bwh kumboi tu,,ada mcm lendir2 kelapa yg putih pekat sket,,amik bnde tu,,sapu ats kepala..biar kejap...smpi kering...then,bilas..klo buat selalu..rmbut jd cntik berkilat...syampu rejoice pn pki minyak kelapa tau..kira sama la tuu..hehe

lagi satu,yg ni mesti tau..daun bunga raya..aku selalu kutip ngn bunga2 sekali..saje..hehe..ramas2 dlm air sikit..tapis air die,,then sapu ats kepala mcm korg pki syampu...biar dlm 5 minit br bilas..rasa segar n sejuk2 sket..hehe..best2!
  • utk menghilangkan batuk
ni mak aku pakai time aku balik kg ritu,perasan mak aku xsehat sgt,,batuk2..pastu selalu perasan die slalu mkn daun ape tah..bila tny,upanya mak aku guna daun sireh dgn bunga cengkih.caranya die letak 2,3 biji bunga tu dlm daun sireh pastu kunyah2 smpi lumat..pastu buang..rasanya mmg kompem xsedap..hoho..nk try?aku tergigit buah pelaga dlm kari pun xtahan rasanya..xnkla..
  • utk kuruskan bdn
haha..yg nie aku penah try..tp sebab malas,jd xpraktikkn sgt..bahan2 nya adalah..cece..mcm nk masakla pulak kannn...buah limau kasturi (yg buat air limau tu),pastu asam boi..asam yg putih ke merah ke..asalkan masam laa..pastu korg buat lubang kt buah limau tu,then masukkn asam tu sikit dlm lubang tu.,then kulum asam tu smpi habis..mmg masam giler laa..haha..mak aku buat smpi tinggal biji asam je..mknanya buah limau tu mkn semua,dgn kulit2 skali yer..buatla selalu..limau kn klo ikut kajian blh kuruskan bdn..tu yg krim mustajab dlm tv tu kn pki limau jugak,,
  • utk demam/sakit tekak
sakit tekak??yang ni guna buah kembang semangkuk...penah dgr?kalau korg slalu g minum air katira tu,dlm tu die ade letak buah ni jugak..sbb die blh sejukkn bdn..yg ni senang je,aku selalu buat.korg pegi beli kt kedai,amik sebiji masukkn dlm air suam dan rendam semalaman,esoknya minum.insyaALLAH..klo minum selalu,okla pastu..
  • utk hilangkan daki@ala2 scrub la jugak..hehehe..
kalau beli kelapa parut utk buat gulai ke ape ke...dah amik santan die tu,hampas jgn buang...amik hampas die jadikan scrub bdn..die blh hilangkan daki2 dekat badan tu...yg ni xpenah buat.tp mak aku buat..hehe..kadang2 mak aku guna daun jambu batu...ramas2 pastu gosok kt badan...

rasanya ada byk lg,tp aku rasa smpi sini dulu aku tulis...nti pnjg lak entry nih,,hehe..mcm membebel lak...conclusionnya,korg ada rasa nk try x?hehehe..mostly aku dah try..except ubat batuk tu...xsanggup thn rasanya..kalo aku rjin,aku tulis lg eh...kne g wat edisi siasat ngn mak aku dulu la br leh tulis petua lain...ok,take care frens!

tenkiu mr google for the awesome pic!

Saturday, October 2, 2010

rambut gatal??korang ade ke?

garu jgn xgaruuu...

salam,,

skang ni aku tgh bz giler,,buat keje2 lab,,smpi xsempat nk update blog.huhu..sian blog aku..terbiar sepi..skang pukul 2 pagi,aku masih kat lab.tgh buat keje,,sambil2 ada masa terluang ni,sempatla aku curik masa sikit tuk taip satu entry baru,,pasal rambut gatal..

erm,penah tak korg rasa gatal2 dekat kulit kepala??korg penah dgr psl rambut gatal?penah mengalaminya??penah cabut rambut gatal?hehehe...aku penah.seingat aku la,masa time sekolah menengah xde plak tabiat ni,tapi sejak masuk matrik,aku berjangkit dgn rumet aku yg suka cabut rambut gatal.jadi,bila tgh bt tutorial ke,assignment ke,duduk2 saja pn,mesti tgn tu gatal je nk merayap cari rambut gatal.kalau dapat,uish..mmg bestla.rasa gatal tu trus ilang.tu pun kalau dpt the right one la..kih3..klo x,cabut smpi botak kot..hahaha..sampai skrg tabiat tu kekal.

tau x ciri2 rambut gatal tu cmne?ni dr pengalaman akula..die mesti kerinting2,pastu tebal dr rambut2 kite yg lain.tu la,,yg buat aku leh cam die.tapikan,time tgh surf tenet cari bahan psl rambut gatal ni,aku terjumpa sumthing.pasal tabiat mencabut rambut gatal.meh nk story hasil pencarian cik anis di tenet..

tabiat ni sejenis penyakit upenye,nama dia Trichotillomania,definisi omputihnye "hair loss from a patient's repetitive self-pulling of hair" (sorila,tak reti lak nk translate jadik bahasa melayu,da try ok..xberjaya)hehe...die lebih suke menyerang kaum hawa berbanding kaum adam,yela,ade ke penah korg tgk laki cari rmbut gatal?jarang kan?sebab rambut dorg tu dh pendek.nk cabut pun susah.kecuali la yg jenis rockers tu ke..hehe..ala,,mmg jarang bg laki utk ada rmbut gatal..die ni dikasifikasikan sbg satu disorder,habit,addiction dan impulse control disoder.mksdnya ketagihan la jugak...aaaaa...aku ketagih ke?adehhh...ye ke??punca tabiat ni plak sebab anxiety dan depression.tapi aku xde la depression sgt time tu,,cuma rs gatal yg sgt2 je,,mungkin sbb kelemumur kot..hmm,,xsure..tp mungkin psl stress jd kepala gatal kn?sape tau kn?tp mcm betul gak,bile aku tensen jer,kepala mesti gatal..tapi skang ni da kurang la..aktiviti cabut rambut gatal tu,,hehe,,xnkla ketagih,,lame2 blh botak woo..xnak2..kesian bakal suami aku nanti..dpt wife xde rambut,,,oh tidakk!!

dahla malas cite panjang2..aku da ngantuk..kalo korg nk byk2 info psl penyakit ketagih tarik rambut ni,google ye,,hehe,,lg satu fact,ketagih tarik rambut ni same mcm gigit kuku,tu pun penyakit gak tau,nama die onychophagia (compulsive nail biting)..so,sape suka gigit kuku tu,korg ade penyakit ketagihan la,,better stop ok..hoho..chow!

pic ihsan dr mr google ^.^
nk cari psl ni,dlm wikipedia pn ade gakk...

Monday, September 27, 2010

keje byk+ badan sakit2..

salam,,

so,hari ni ape cite korg?sehat ke?sibuk ke?relaks jer?hari ni junior2 aku konvo dan berjaya menggenggam segulung ijazah akhirnya..tahniah korg..sempat gak pegi tengok td..sadly, time tu plak hujan rahmat membasahi bumi johor ni..jd agak sesakla sekitar dewan,,semua nak lari dr hujan..cam xbest sgtla konvo dlm hujan,,xleh nk bt sesi tangkap2 gamba byk2 kn..teringt time aku konvo..masa tu xhujan..nk compare ngn dorg..kesian la..n nk ucap kan tahniah for my blogger fren a.k.a my junior maryani,,yani!!!congrats k!!hee...





ermm..abis cite psl konvo.ni nk cite psl aku lak sket.skrg ni keje aku kt lab dah semakin byk,..makin sibuk..sebab nk kejar deadline utk viva.dgr cite postpone november..legaa..sempatla present viva.insyaALLAH.mintak2 aku dpt grad sem dpn..byk gile yg xsiap ni.psl bakteria je blm separuh g.tgh staining lagi.adeh,blh tension la kalau pikir2.jurnal kena baca sekurang2 nya 100 helai.tgh2 sibuk ni jugak aku kena sakit belakang,memang pedih dan sakit sgt2.dah pegi check dr,tp dr ckp xde pape.sendi2 jer.tp mlm2 je sakit klo aku duduk lama2 or berdiri lame2.asyik letak minyak je..huhu...=( xtau la nk bt cmne lagi,,isk..isk..isk..any suggestion utk redakan sakit nie kawan2??


lab..lab..lab..adehh..tensionnyaa...

pikca:mr google..thanks!

Saturday, September 25, 2010

kecik tp bahaya..flesh-eating bacteria??

salam,,,


flesh-eating bacteria??ape tu?haaa...meh sini aku nk citer..pasal bakteria yang sekor ni..aku ni hari-hari duk lab..asyik bergaul mesra dengan bakteria je sampai naik bosan dah,,bende kecik,,xnampk tapi bahaya...kan dalam iklan vitagen ada cakap bakteria jahat bakteria baik tu..kira bakteria2 tu sume aku penah pegang la,,bukan direct contact tp pki glove la..kalau xpakai glove..kena infection nanti..bahaya tau menatang ni..ok la,ok la,nak cite pasal flesh-eating bacteria kan?ataupun bakteria pemakan daging,,huish,,seram..xcaya tgk pic ni..sampai macam tu jadinya penangan makhluk ni..sebenarnya aku tgh tengok bakteria ni under microscope untuk tgk morphology die pastu survey dlm tenet tp terjumpa lak pic ni,,upenye baru tau bahayanya..takut pulak nak main bakteria ni..huhu..

tgk org ni..kene jangkitan Streptococcus..habis daging2 die kne makan dgn bakteria tu..

erm,,nama die Streptococcus Group A, die ni hidup di mana-mana saja..tapi lebih pada tekak dan kulit manusia la.bakteria ni bile masuk dalam badan,,die akn musnahkan otot,kulit,lemak dan immune system korg.boleh disebarkan melalui cecair badan iaitu bersin dan batuk dari orang yang dah kena jangkitan bakteria ni.tapi,simptom untuk penyakit ni biasanya xnampk sangat..simptom die ade 3:no illness,mild illness dan severe illness.kiranya dia akan menyebabkan aliran darah ke anggota bdn rendah dan gagal.jadi,badan xleh berfungsi,otot2 pulak musnah sikit demi sikit,,tu yang jadi macam org dlm gamba tu,,kesian kan?dahla sape2 je blh dpt infection bakteria ni..org tua,muda,kanak-kanak..jadi kalau ada orang bersin atau batuk2 jauh sket..kot2 ade Steptococcus Group A gak situ..tau2 kena jangkitan.haa,,sape pun taknak itu terjadi kan?kn?..tambah2 org yang ada luka kt badan..xkirala kecik ke besar..lagi senang nak masuk dlm bdn...

cara menghalang dari jangkitan??

  • selalu basuh tangan lepas bersin atau batuk.
  • kalau sakit tekak,cepat2 gi jumpa dr..g check..
  • kalau ada luka2..kena check kalau ada tanda kemerah-merahan,bengkak dan sakit2..kalau ada..g jumpa dr..tengok kalau2 infection..luka selalu kena bersihkan..jangan biar berlarutan..bahaya!
hmm,,camne?aku pun kt lab kene berhati-hati jugak,,penah dulu member culture e.coli,last2 kena cirit-birit..mungkin sebab die xberhati-hati..ksian la jugak kt die..nasib baik lepas jmpa dr,da ok..

ooppsss!!hari ni topik kesihatan pulak ye..haha..saje nk ingatkan korg..supaya jaga kesihatan..selalu buat medical check-up..at least control paras gula ngn tekanan darah tu..kesihatan tu penting tau...hargainya sebelum terlambat..ok,,chow dulu!

pikca credit to mr google..^^