Saturday, October 2, 2010

rambut gatal??korang ade ke?

garu jgn xgaruuu...

salam,,

skang ni aku tgh bz giler,,buat keje2 lab,,smpi xsempat nk update blog.huhu..sian blog aku..terbiar sepi..skang pukul 2 pagi,aku masih kat lab.tgh buat keje,,sambil2 ada masa terluang ni,sempatla aku curik masa sikit tuk taip satu entry baru,,pasal rambut gatal..

erm,penah tak korg rasa gatal2 dekat kulit kepala??korg penah dgr psl rambut gatal?penah mengalaminya??penah cabut rambut gatal?hehehe...aku penah.seingat aku la,masa time sekolah menengah xde plak tabiat ni,tapi sejak masuk matrik,aku berjangkit dgn rumet aku yg suka cabut rambut gatal.jadi,bila tgh bt tutorial ke,assignment ke,duduk2 saja pn,mesti tgn tu gatal je nk merayap cari rambut gatal.kalau dapat,uish..mmg bestla.rasa gatal tu trus ilang.tu pun kalau dpt the right one la..kih3..klo x,cabut smpi botak kot..hahaha..sampai skrg tabiat tu kekal.

tau x ciri2 rambut gatal tu cmne?ni dr pengalaman akula..die mesti kerinting2,pastu tebal dr rambut2 kite yg lain.tu la,,yg buat aku leh cam die.tapikan,time tgh surf tenet cari bahan psl rambut gatal ni,aku terjumpa sumthing.pasal tabiat mencabut rambut gatal.meh nk story hasil pencarian cik anis di tenet..

tabiat ni sejenis penyakit upenye,nama dia Trichotillomania,definisi omputihnye "hair loss from a patient's repetitive self-pulling of hair" (sorila,tak reti lak nk translate jadik bahasa melayu,da try ok..xberjaya)hehe...die lebih suke menyerang kaum hawa berbanding kaum adam,yela,ade ke penah korg tgk laki cari rmbut gatal?jarang kan?sebab rambut dorg tu dh pendek.nk cabut pun susah.kecuali la yg jenis rockers tu ke..hehe..ala,,mmg jarang bg laki utk ada rmbut gatal..die ni dikasifikasikan sbg satu disorder,habit,addiction dan impulse control disoder.mksdnya ketagihan la jugak...aaaaa...aku ketagih ke?adehhh...ye ke??punca tabiat ni plak sebab anxiety dan depression.tapi aku xde la depression sgt time tu,,cuma rs gatal yg sgt2 je,,mungkin sbb kelemumur kot..hmm,,xsure..tp mungkin psl stress jd kepala gatal kn?sape tau kn?tp mcm betul gak,bile aku tensen jer,kepala mesti gatal..tapi skang ni da kurang la..aktiviti cabut rambut gatal tu,,hehe,,xnkla ketagih,,lame2 blh botak woo..xnak2..kesian bakal suami aku nanti..dpt wife xde rambut,,,oh tidakk!!

dahla malas cite panjang2..aku da ngantuk..kalo korg nk byk2 info psl penyakit ketagih tarik rambut ni,google ye,,hehe,,lg satu fact,ketagih tarik rambut ni same mcm gigit kuku,tu pun penyakit gak tau,nama die onychophagia (compulsive nail biting)..so,sape suka gigit kuku tu,korg ade penyakit ketagihan la,,better stop ok..hoho..chow!

pic ihsan dr mr google ^.^
nk cari psl ni,dlm wikipedia pn ade gakk...

11 comments:

mar yanie said...

rasanya pempuan lagi banyak rs rambot gatal sebab rambut basah2 terus pakai tudung. kepala masih basah, tu yang timbul rasa gatal kot..

Cik Anis said...

yanie:erm,,akk rasa logik gak..sbb kite slalu tutup kepala kan,,jd kurang pengudaraan utk kulit kepala..tu yg gatal2..

Jijahh @ f.k said...

wahhh info baru nih ...

Cik Anis said...

jijah:ermm..sy pn br tau ni.

Al said...

Wahhh..kol 2 pg kat lab lg
tdo, mandi sume kat lab ke?

ak pun kat lab gk nih, tp smp kol 12 je lah
pstu blk tdo, besok pg dtg lg

apapun, caiyok wt xperimen!

C.A.R.M.I.L.A said...

kulit kepala gatal.... aduhhhhh lau sape ade ubatnye bg tau la ye.. dah penat cr syampoo.xkn penyakit kot,pi xlah serius mane pn...

Cik Anis said...

ali:haha...kadang2 smpi kul 6 pagi kot..br balik bilik,,kul 10 pagi,,da masuk lab balik..letih gile..thanks!

C.A.R.M.I.L.A:hmm,ade org ckp sbb syampoo yg xsesuai..tp dulu ade kls pengurusna diri,lecturer tu ckp,,kite kne tukar2 syampu,xleh stay yg same je,,sbb lain2 syampu ade nutrient n vitamin die sndri,,br rambut jd sihat...ntah la,,xtau la betul ke x

emanuel zacharia said...

oh carian sy sal thricotillomania membawa sy ke blog ni..hehe..cuba tngok beckie0 kt utube..girl ni pun ada tabiat gitu sampai shave kepala dia...so sbb tu nak tau sgt apa benda habit ni smpai gitu skali..

Cek Nad said...

macam mana ramut gatal boleh wujud eh? dan macam mana nak kurangkan dia. ad dengar2 , tak boleh cabut rambut gatal ni coz dia akan tumbuh lebih banyak

Cik Anis said...

Cek Nad:tak taula..mungkin sebab rambut kering dan tak sihat kot,,jadi sebab tu struktur rambut tu tak smooth,hehe..saya tak tau lah,,kalau dah cabut ape effect die,,yg penting effect die adalah rambut tak gatal lagii,,yeay!

Anonymous said...

nak tanya. lepas awak dah kurangkan cabut rambut, ada lagi tak rambut kerinting tumbuh?