Wednesday, August 25, 2010

PILIHAN BERBUKA: antara bazar ramadhan dan masjid

salam,,

lama jugak rasanya aku tak berblog...hehe..sebab takde topik..asyik blogwalking jer,,ke blog2 feveret aku,,tengok ape dorg tulis..merepek bukan-bukan je selalunya..=) tapi still buah pikiran dorg tu best..and aku tak penah follow dorg..silent reader jee..

oklah masuk hari ni,,dah 14 hari kita puasa kan?sedar tak sedar,,macam dah setengah bulan..means dah semakin dekat time nak raya!aku dah bosan duk dekat u terindah ni..tak sabar nak balik tanah besar,,hehe,,,lagi 10 hari,,start counting kawan2ku..hik3..

back to topic,,,aku nak cerita pasal buka puasa,antara beli makanan kat bazar dengan makan kat masjid,,aku kalau weekdays bukak kat masjid,,sebab nak jimat..blh makan free..hehe..kalau pegi bazar,kena keluar duit,,adoi,,kalau asyik pegi bazar,lama-lama habis duit yang sekupang dua dalam bank tu..haha..

emm,,mula-mula citer pasal bazar..best tak?ape yang ada?bajet brape sehari?byk lagila nak pikir kalau kaki dah jejak bazar,,tambah lak nafsu makan yang meronta-ronta tu,,pikir pun kadang-kadang pakai minda separa sedar je,,(tu kalau akula,korg tak la kot..kalau same,,pun ape salahnya,,ngaku jer,,sape tak suke berbelanja kan?)..orang toksah citer la,,byk dan sesak2 la sikit..bazar dlm u aku ni,,penjual die staf jer kebanyakannya..jadi,,student la byk yang pegi situ beli-belah..time pegi bazar,,best jamu mata laa,,haha..tgk lauk,tgk kuih,tgk org,,kelakar tgk manusia ni,,nak makan ape pun tak leh nak pikir,,pergi pkul 6,pusing2 smpi 6.30 satu habuk pun tak beli,,maybe sebab student da bosan,,asyik gerai same je,,aku ni dah 4 taun sini,,lagi boring,,byk perubahan aku tgk dekat bazar ni,,dulu juadah byk+sedap la jugak,,lama2 makin berkurang,,mungkin peniaga pikir untung,dan abaikan kehendak pelanggan.,,makanan tak sedap..sedih,,,tu yang buat aku bosan dan terus tukar pegi masjid,,hehe..option baru laa..harus diingat..FREE!FREE!

kalau dekat masjid,hmm,,lauk die sgt simple..kadang2 ade ayam,kadang2 daging,,lepastu sayur..makan dalam dulang ramai2,,dudukla dalam 5 org satu dulang.selalunya puak laki mmg ramai pegi buka masjid,,sebab nak terawih terus,,and mostly sebab nak jimat..aku kadang2 kagum gak dengan dorg sebab pandai manage duit,,hehe,,puak perempuan,,adela dalam 20 talam..tapi lauk masjid ni sedap..tak tau la sebab ape,,walaupun simple,,maybe sebab die masak dgn penuh keikhlasan,,aku ulang KEIKHLASAN..haa..siap bold+capital letter lagi,,tak pikir psl duit,,jadikla sedap..nasi die mmg byk sangat,tak larat nak habiskan..kenyang giler la..tapi yang best,,part menipiskan pahala puasa aku,,sempat lagi dok usha puak2 laki yang sejuk je mata memandang,,depan nasi pun,baca quran lagi,,oii,,bagus gile,,yela,,kebanyakan yang bukak dekat masjid,,,selalunya budak2 yang alim2 sket,,hehe,,,aku jeling-jeling jela,,ok,,takdela merenung dorg,,segan la jugak!

adoila,,agak2 brape jela pahala puasa aku kalau camni,,huhu..

dah 2 mggu bukak kt masjid,macam-macam orang makan setalam dgn aku,,ade yang alim,ade yang ramah..suke sembang2 dgn orang,ade yang sebok dengan member talam sebelah,ade yang diet(yang ni aku label camtu sebab dorg makan dlm 10 suap je kot,,lepastu dah naik atas siap2 nak solat),junior,senior,,akak,adik,,berbagai jenis,,tapi kebanyakannya ok je la..ade gak yang asyik tolak2 nasik dekat org sebelah,,sebab die tak nak habiskan,,tu termasuk kwn akula cik fizah,,haha,,mentang2 aku takleh tgk bende2 membazir esp makanan,die tolak jer nasi yg ketul2 besar tu kat aku,,makin naik la berat aku pasni..tak aci!huhu..aku pn pernah tak dapat makan nasi time buka sebab talam tak cukup,,dapat kurma je sebiji,,time tu sedih la,,sebab menu die nasi briyani,,memang teringin gile,,tapi maybe takde rezeki kot,,terus pegi solat je,,balik lapar,,nasib ade bubur lambuk..



ni lauk yang aku biasanya makan kat masjid..simple kan?tapi sedap..time ni dorg tambah lagi seketul besar ayam,,penat nk habiskan,,haha

conclusionnya,makan kat masjid adalah pengalaman yang sangat best,,hehe,,selain aku boleh jimat,,hm,bukan jimat,,tapi lebih pada takde duit.jadi,kalau korg nak jimat,pegila mana2 masjid,,makan free,,kalau rajin lagi,,blh masak.,,yg penting takyah keluar duit,,hehe..papepn,soklan cepumas,preparation raya dah buat belum??hehe..aku tak.malas.dpt balik kg pun dah kira bagus.

pesanan terakhir:ni aku selalu cakap dekat encik livita je,kali ni aku cakap dekat korg jugak,,jaga diri,jaga solat,,take care!




7 comments:

apik pehe said...

sedapnyer..tengah lap nih

zulhusnie mahadi said...

foreigner kt masjid bleh abiskan 1 dulang sorg2 je, hehe smpi takut nk bbuka kt sana, huhu. jrg g bazar, takut best bile 'tercuci' mata, ngeh3

mar yanie said...

kak anis..sebelum ni pun dah bertambah berat badan..hei, makin puasa makin berat je rasanyer..keh3

Cik Anis said...

apik:sedapla jugak,,mehla join mkn skali,,hoho

ju:tau xpe,,tgk dorg kt masjid..amik satu dulang sorg,,pastu leh tambah2 lauk lg,,,mmg selera besar,,haha

yani:hehe..tau xpe,,cmne nk kurus ni,,klo hari2 mkn nasik,,wuwuwu...

AziF_RuNtC said...

amboi,ngata aku na..huhuuu...jgn membazir, klu dh kenyang kasi jer kt org sebelah...hehehe

li_jb said...

salam cik anis mcm ni yg x habis awk yg habiskan npknya makin mantop la awk ye...........hehehe

Cik Anis said...

azif:ya la ,masalahnya aku pun kenyang jugak..huhu..

li_jb:wslm,,mna da laaa...