Thursday, August 19, 2010

buang bayi:isu yang tak pernah habis,,makin bertambah adela!

salam,,,

alhamdulillah dah 8 hari berpuasa..setakat ni ok,,korang camne?mesti ok,,jgn ponteng sudah,,haha..dalam dok sibuk2 pasal berpuasa,bazar ramadhan,baju raya,kuih raya,dan segala bagai pasal nak raya ni,,ada lagila sesetengah mereka-mereka yang tak reti bahasa..bulan baik,hari baik,,boleh lagi buat benda2 camni,,sedih sangat,,aku sebenarnya nak cakap pasal kes buang bayi yang dah banyak sangat sekarang ni,,boleh kata hari-hari la orang buang bayi,,masalahnya diorang ni tak sayang ke,,baby tu semua punyela secomel ciptaan ALLAH..buang macam tu saja,,ni yang orang semua selalu cakap buat pandai,buang pun pandai...

time tgh baca paper dekat bilik aktiviti,,pasal isu buang bayi dekat kilang dekat ayer keroh baru-baru ni..ade ke patut buang dalam tong sampah,,bengong laa!lepastu,junior aku pun cakapla..ayat die aku quote lebih kurang la,,,

junior:apela diorang ni,,da tau nak buat,pakaila protection..(aku gelak,,tp pikir gak,,aish,,budak ni ,,mcm menyokong je zina2 ni...musykil2..ehem,anis,xleh buruk sangka)

aku:tu laa,,diorang tak pikir ke pasal kebersihan..jangkitan bakteria ke..tapi lebih baik xyah buat terus kan?lagi baik...

aku pun sambung baca pasal mak bapak baby tu,,da kena tangkap..haaaa....alahai,mak umor 17 bapak umor 18..muda remaja lagi tu...tak kenal dunia lagi...dah berani buat benda-benda camni,,diorang kena hukum penjara 7 tahun dan ikat jamin rm10,000..tapi lepas buat rayuan,jadila denda tu rm 5000,,patutnya masukkan je dalam penjara,,pastu suh diorang bela baby tu,,tapi takut gak,,nanti buatnya di dera baby tu sebab marah,,tak ke naya kan?huhu...tapi bagusla sebab kena tangkap gak couple ni,,jadikan pengajaran buat yang lain2...tak habis2 buka kilang anak tapi nikah tak,,kawin je..

kak sya ade cakap dekat aku,,baby yang lahir luar nikah ni,,diorang ni selalunya sangat comel..sebab ade ustaz tu cakap,ni untuk membantu diorang bila besar nanti,,dengan status mcm diorang tu,,,senangla sikit hidup,,ye la,,kesian diorang,,langsung tak bersalah..cuba bayangkan,kalau diorang rupa paras tak ade sangat,lepas tu orang kita ni pulak mengata,mengumpat dah macam makan nasik,,tak kena sehari,tak boleh punya,,(tapi tak taula kalau korang western type,,tak makan nasik,,jd,,sila tukar ke makanan ruji anda..hehehe)..abis dikutuk si polan ni..sedih tau,,padahal setiap anak tu sangat istimewa..anugerah dari tuhan,,ada orang nak dapat anak pun susah.diorang lagi nak buang,,at least kalau ko taknak pun,,bagila kat rumah kebajikan..ni tak,,boleh pulak buang camtu..cuba mak ko buang ko camtu dulu kecik2,,ingat ko boleh hidup lagi ke?tak ke kena hurung semut sume,..nauzubillah..

diorang ni nak kena tarbiah sekali,,baru insaf,,,emm,moga-moga kes seperti ni berkuranganla,,bulan puasa ni..sebab kalau makin banyak,,nampak sangat masyarakat kita dah kurang kesedaran,,sosial sangat..didikan agama pun penting,,semua pihak kenala main peranan,,,ewah,,macam karangan time spm dulu pulak aku rasa..tapi,,aku benci dengan mereka-mereka yang buang bayi ni,,dalam paper,,hari-hari kot keluar,,dah jadi tajuk wajib,,macam musim je,,

dahla,,aku nak tido..nak bangun sahur..doala semoga diorang berubah..huhu...doa orang puasa kan mudah makbul,,,papai!


tengok ni,,hari ni punye berita,,baby tu dah meninggal,,dekat tempat pungut sampah lak tu...

9 comments:

mar yanie said...

perasan tak,makin acap kuar kt paper makin menjadi2..x amik pengajaran pon. dulu isu culik budak start ngan nurin. pastu berderet2 plak yg ngadu anak kne culik. pastu kuar plak gadis lari ke lombok..berderet2 plak..mcm badi.rasanya akhbar xpayah siarkan berita ni.nati ramai yg makin buat..haha..macam ikut season plak kan?

Cik Anis said...

yani:tu laaa,,bila satu kes keluar,,yg len pun menyusul..akhbar boleh siarkan tapi diorang kena la berhemah,gna pendekatan yang mengajak orang spy xbuat bnde2 camtu,,ni tak,,pikir nak duit je,,nak letak headline panas2 je,,tak pyah pendidikan seks kt skolah pn budak2 da pandai lebih dari org dewasa kn?

zulhusnie mahadi said...

btl3...ni tak, org ckp nk wat pnddikan seks dorg ckp taknak skolah galakkan anak wat seks.ha3, pndidkan seks tu utk tau yg mn laki, y mn ppuan n batasnya. bukannya sekolah nak ajar teknik2 kamasutra, ha3...

AziF_RuNtC said...

urm...aku rasa klu diamalkan hukuman dalam islam tu..mungkin budak2 ni takut siket...mcm dlm ayat al-Quran ni:...

24:2 "Perempuan penzina dan lelaki penzina, kamu harus sebat setiap dari mereka dengan seratus sebatan dan jangan biarkan belas kasihan mengatasi kamu dalam cara hidup yang telah ditetapkan Tuhan jika kamu percaya kepada Tuhan dan Hari Kiamat. Dan biarkan sekumpulan orang-orang yang percaya menyaksikan hukuman ke atas mereka."

tp tu la... org skarang anggp pkara tu kejam, budak2 tu muda lg la, apo la..urmm...rasa kasihan kt dorg lah myebabkan semua ni berleluasa...huhu...

Cik Anis said...

ju:ntah dorg...mebi pemikiran dorg jugak,,xleh nk ubah..asyik pikir ke arah yang negatif,,aiseh,teknik kamasutra??ha3,,xyhla advance sgt smpi cmtu..

azif:rsa kasihan ke??rsa mrh adela...sebab kita xleh nk laksanakan hukuman cmtu,,sebab kita ni multiracial country...so,,kena pikirkn bnde2 lain jugak..tu lah yg menyekat goverment dr laksanakn hukuman camtu..

li_jb said...

bagus la klu masih ada org2 yg masih prihati dgn masalah negara ni,gejala buang bayi ni kita kena sama2 bantu kerajaan laksankan undang2 utk di kuatkuasakan....jgn emosi ya cik anis........

Cik Anis said...

li_jb:hmm,,yela,,sbb da makin byk,,mana x emo,,

Al said...

petanda dunia dekat kiamat..

Cik Anis said...

Ali:hmmm,,,takutnye,,skrg da byk tanda2 kecil..