Wednesday, June 9, 2010

...cakap-cakap pasal resdung...

hmm...cerita pasal resdung ni..aku boleh la sikit2..sebab aku pun rasanya penghidap resdung walaupun aku xpenah pegi check dekat mana-mana klinik kan...
sebabnya tiap kali aku makan apa-apa yang related dengan belacan dan benda-benda yang seantero dengannya...confirm tanpa was-was aku mesti gatal hidung..

time ni aduh!!selalunya aku akan merungut la dengan member-member..

"arghh!!bencinya gatal hidung!!kalaula hidung ni boleh pakai buang, mesti aku dah bukak pastu garu dengan senang hati, bila dah hilang gatal..baru pasang balik!"


uish,,tension woo kalau hidung gatal sebab resdung..sesiapa yg mengalaminya..mesti tau mcm mana rasanya..huhu...

aku selain resdung ada jugak history alahan dgn seafood..tapi dh lama..masa zaman high school+matrix..dah lepas..ingat da habis..
jadi, aku nak share la sedikit info pasal resdung nie..tenkiu to encik google..information is at the tips of your finger..heh!

dah korek-korek tadi,,dapatla info sikit..yang tanda-tanda penghidap resdung nie mcm selalu bersin pagi-pagi, hidung, mata dan telinga gatal bila makan seafood, ikan masin, sambal belacan dan AYAM...baca lagi sekali AYAM!!!

macam xpercaya!!AYAM pn XBOLEH KE??gilek ah..ayam dgn aku macam makanan ruji kottt...xboleh dipisahkan..boleh mati woo..hakhakhak..tapi memang diakui la kdg-kdg aku akan gatal mata lepas makan ayam..

kesan resdung:
1.hilang deria bau
2.pelupa/daya ingatan lemah(ni mcm gejala yang aku alami jer..adehhh!!)
3:hidung tersumbat

dan tambahan, aku ada baca dekat artikel dlm utusan malaysia, resdung boleh menyebabkan komplikasi otak!!baik pegi check cepat..

rawatan:
doktor akan bagi ubat mcm antibiotik, ubat selesema, ubat titis,ubat sembur, dekongestan, ataupn mungkin juga pembedahan akan dilakukan kalau ada benda menghalang sinus..erk!

tips:
-bykkn berehat, lap muka dgn air panas/suam selalu, minum byk air masak, hirup sup, ELAKKAN MAKANAN YANG MENYEBABKAN ALAHAN,dan jumpa doktor kalau melarat..


hmm..susah jgk ada resdung nie..smpi boleh bawak komplikasi pada otak..tapi adakah aku akn korbankan seafood, ayam dan sambal belacan..xmelayulah aku pasni..(psst!adakah melayu sinonim dgn sambal belacan??nonsense la pulak..haish..)

jadi..sesiapa yang ada resdung tu..bawak-bawakla berubat..apa omputih ckp..prevention is better than cure..tapi aku ni tahap refuse to prevent due to love towards food,thus, cure is the best choice!heh!

jgn contohi aku..muahaha!!

apapun, info ni aku summarize dari sumber kat web..link ade kt bwh...
so,jgn ckp aku plagiarize..hehe..mcm buat tesis woo...=D

1.http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2005&dt=0123&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&pg=kn_01.htm
2.http://www.perubatantradisionalnabawiyyah.com/resdung

1 comment:

Ubat Resdung said...

Cuba try Ubat Resdung Bella Formula, insyaallah yg terbaik setakat ini di Malaysia. Klinik pun ada yang cadangkan :)

http://ubat-resdung.com/