Saturday, September 24, 2011

after 4 months

setelah 4 bulan bekerja sebagai guru kepada anak-anak  di taska ni dan hidup di bandar metro, banyak yang aku dapat...dan banyak jugak yang berubah.ada yang baik,ada yang tak baik,ada-ada saja lah!hehe..

orang selalu cakap,kalau nak jaga budak-budak especially yang little ones macam budak-budak taska,ini tak termasuk tadika ye..diorang dah pandai..seseorang tu wajibla kena ada sikap penyayang pada kanak-kanak, kesabaran yang amat, dan suara yang kuat..haha..sebab 1.penyayang penting, kalau tak sayang,macam mana nak jaga...asyik marah budak-budak tu, trauma lak diorang nanti..2.kesabaran:itu mestiiii sebab diorang ni budak-budak...we can't expect much from them..suruh duduk diam,bolehla dalam 5 minit..lepas tu,jadi hantu balik...hahaha...again,kids!;)3.suara yang kuat:ini penting untuk teacher supaya budak-budak dapat dengar sebab kalau suara yang ala-ala ayu tu,bila kita tegur/ajar diorang,diorang takkan ambil perhatian sebab diorang ni kalau dah ramai-ramai volume nya lagi kuat dari kita yang tua ni.sebab itula suara kena kuat,tambah-tambah lagi kalau diorang main kat padang,kejar yang ini, yang itu lari..habis suara teacher tau..

kanak-kanak ni..marah camne pun dekat diorang ni...sebenarnya comel sangat...diorang ni sangatlah lurus...korang semua mesti pernah dengar orang cakap kanak-kanak ibarat kain putih, kitalah yang mencorakkan diorang...kalau baik acuannya,baiklah hasilnya nanti...alah,sekali-sekala nak berperumpamaan apa salahnya..hehe..diorang sangat mudah meniru apa yang orang dewasa buat...macam mesin fotostat...kita yang dewasa ni kenala berhati-hati disamping kanak-kanak..behave ok...takleh cakap bukan-bukan..buat bukan-bukan...nanti diorang tiru..itu sebab ade budak yang naik kuda mainan tapi buat gaya mcm mat rempit...masalah tu...esok-esok nak jadi pelumba jalanan ke anak teacher ni??adehhh...no..no..

walaupun kerja hampir 12 jam setiap hari,penat yang amat la layan budak-budak ni...tapi bila pandang muka diorang..sejuk hati...budak-budak ni lagi bagus dari kita...kalau nak dibandingkan kita yang dewasa ni,diorang ni sekelumit dosa pun belum ada,kita entah dah berapa timbangan..hakikatnya kanak-kanak la yang lebih baik...sebab tu kena sayang diorang...kena malu dengan diorang...takleh marah budak-budak...sebab diorang lagi baik,bagus dari kita...ALLAH sayang diorang...tambah lagi kalau tengok baby,amatlah seronok...dah macam anak sendiri je...kalau ade yang sayang dengan kita...pernah aku terpikir,camne kalau ade orang buang bayi dekat taska?saya amik jadi anak angkat boleh JKM?hehe....tapi taknal ade kes camtu...lagi baik takde orang buang bayi..kesian baby tu..okla..lame pulak membebel....mentang-mentang lame tak menulis...bukan ape,saje nak share pengalaman dengan kids..hoho..habis sini dulu la...tata frens!tc!






1 comment:

Mohd Fahmi Muhammad Mubarak said...

Wah...
Akak jadi cikgu...
Tahniah kak...
Dengan adanya unsur2 yang akak nyatakan dalam coretan akak nie, dah nampak gaya dah bersedia untuk ke gerbang perkahwinan...
:)


Sekadar coretan nurani:
Cerpen: Ketika Mendung Berarak [Bahagian 2]