Saturday, September 25, 2010

kecik tp bahaya..flesh-eating bacteria??

salam,,,


flesh-eating bacteria??ape tu?haaa...meh sini aku nk citer..pasal bakteria yang sekor ni..aku ni hari-hari duk lab..asyik bergaul mesra dengan bakteria je sampai naik bosan dah,,bende kecik,,xnampk tapi bahaya...kan dalam iklan vitagen ada cakap bakteria jahat bakteria baik tu..kira bakteria2 tu sume aku penah pegang la,,bukan direct contact tp pki glove la..kalau xpakai glove..kena infection nanti..bahaya tau menatang ni..ok la,ok la,nak cite pasal flesh-eating bacteria kan?ataupun bakteria pemakan daging,,huish,,seram..xcaya tgk pic ni..sampai macam tu jadinya penangan makhluk ni..sebenarnya aku tgh tengok bakteria ni under microscope untuk tgk morphology die pastu survey dlm tenet tp terjumpa lak pic ni,,upenye baru tau bahayanya..takut pulak nak main bakteria ni..huhu..

tgk org ni..kene jangkitan Streptococcus..habis daging2 die kne makan dgn bakteria tu..

erm,,nama die Streptococcus Group A, die ni hidup di mana-mana saja..tapi lebih pada tekak dan kulit manusia la.bakteria ni bile masuk dalam badan,,die akn musnahkan otot,kulit,lemak dan immune system korg.boleh disebarkan melalui cecair badan iaitu bersin dan batuk dari orang yang dah kena jangkitan bakteria ni.tapi,simptom untuk penyakit ni biasanya xnampk sangat..simptom die ade 3:no illness,mild illness dan severe illness.kiranya dia akan menyebabkan aliran darah ke anggota bdn rendah dan gagal.jadi,badan xleh berfungsi,otot2 pulak musnah sikit demi sikit,,tu yang jadi macam org dlm gamba tu,,kesian kan?dahla sape2 je blh dpt infection bakteria ni..org tua,muda,kanak-kanak..jadi kalau ada orang bersin atau batuk2 jauh sket..kot2 ade Steptococcus Group A gak situ..tau2 kena jangkitan.haa,,sape pun taknak itu terjadi kan?kn?..tambah2 org yang ada luka kt badan..xkirala kecik ke besar..lagi senang nak masuk dlm bdn...

cara menghalang dari jangkitan??

  • selalu basuh tangan lepas bersin atau batuk.
  • kalau sakit tekak,cepat2 gi jumpa dr..g check..
  • kalau ada luka2..kena check kalau ada tanda kemerah-merahan,bengkak dan sakit2..kalau ada..g jumpa dr..tengok kalau2 infection..luka selalu kena bersihkan..jangan biar berlarutan..bahaya!
hmm,,camne?aku pun kt lab kene berhati-hati jugak,,penah dulu member culture e.coli,last2 kena cirit-birit..mungkin sebab die xberhati-hati..ksian la jugak kt die..nasib baik lepas jmpa dr,da ok..

ooppsss!!hari ni topik kesihatan pulak ye..haha..saje nk ingatkan korg..supaya jaga kesihatan..selalu buat medical check-up..at least control paras gula ngn tekanan darah tu..kesihatan tu penting tau...hargainya sebelum terlambat..ok,,chow dulu!

pikca credit to mr google..^^

14 comments:

Al said...

mak aihh
seb bek bkn tgh makan tgk gambo nih

kdg2 org buat xksh je klo luka sket2
dah mlarat br nk ssh pyh cri doktor

Wahida Shukeri said...

first: tahniah dah tukat blog template baru...:)heeh

second: pendek kata, kn jaga kebersihan la...

AziF_RuNtC said...

...gambar kecik nampak mcm pakai bju kurung corak2..hahahaha
tak sangka...eii..sek bek aku dh x men bnda ni...men ecoli je..huhuuu

Cik Anis said...

k wahida:first:tenkiu2...rasa nk keluar dr dunia yg gelap2..hehe..tukar sket..

second:a'ah..ofkos,,jgn dilupa..

azif:diala bju kurung..takut aku tgk,,leh wat scary muvie..eleh,ecoli pn leh knea diarrhea tau x?

Cik Anis said...

ali:adehh...yg luka sikit2 pun mls nk g cek tu mcm kene dekat tuan pnya entry je...huhu

LadyBird said...

la.. duk lab ke.. huhuh.. jg kebersihan.. lady pernah kene jangkitan, maybe sebab x jg betul2 main ngn spesimen2 kat lab hospital tu.. hati2 yo.. bhyo..

Cik Anis said...

lady:a'ah duk lab..wat projek je sem ni..insyaALLAH,sy hati2..kdg2 malas nk pki glove time handle bacteria...setakat ni ok lg,hehe..thanks bg advice..

C.A.R.M.I.L.A said...

salam cik anis.. sy bru bukak blog nie bila baca info dlm nie best jgk lg2 org mcm sy yg perlu byk info ttg perubatan nie.. xsangka bakteria ni bahaya jugak.. salam perkenalan.....

Cik Anis said...

C.A.R.M.I.L.A:salam,,oh..selamat berkenalan.,.hehe..xbyk pn info,setakat ni,yg ni je ade..bakteria ni klo kenal betul2,kebanyakannya mmg bahaya..huhu

sengal ke aku? said...

seram tgk gmba tu..

org awam said...

streptococus eh....leh bt EM tuk bunuh owg ni..haha

Cik Anis said...

org awam:apa plak gn EM tuk bunuh org..xpatut2..ish3

org awam said...

da busan asyik bt tuk tanam sayur je..haha

akuzle said...

aduhlaaa..ngerinyer... tq 4 sharing...kalo x, harem tatau ah...